A legkorszerűbb termékek sokszor nem is olyan nagyszerűek

Fancy hand dryers can spread germs around your facility

Besétál egy mosdóba, lenyűgözi a modern dekoráció. Csillogó felületek. Ultramodern tárgyak. Króm mindenhol. Aztán meglátja a futurisztikus kézszárítót, amely nagyban különbözik a 1950-es évektől gyártott tipikus nyomógombos készülékektől. Nincs gomb. Nincs fúvófej. Egyszerűen csak behelyezi a kezét egy falra szerelt dobozon található üres nyílásba, ahol nagy erővel érkezik a levegő. És itt kezdődnek a problémák.

Az új turbó kézszárítók valójában több kórokozót terjesztenek a levegőben, mint a hagyományos kézszárítók, vagy a papírtörlők. Lehet, hogy jól néznek ki, de több kárt okozhatnak.

Az Alkalmazott Mikrobiológia (Journal of Applied Microbiology) folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a nagynyomású kézszárítók több kórokozót juttatnak messzebb a levegőben, illetve ezek a kórokozók hosszabb ideig fertőzők maradnak.

A tanulmány
A kutatók kontrollált körülmények között MS2 vírust helyeztek el a kezükön, majd papír kéztörlőt, hagyományos kézszárítót, illetve nagynyomású kézszárítót használtak, hogy megszárítsák a kezüket. A felhelyezett MS2 vírus mennyisége megegyezett azzal, mint amennyi egy olyan fertőzött ember kezén található, aki nem mosott rendesen kezet.

Ezután a kutatók megvizsgálták a levegőt a zárt helyiségben úgy, hogy E. Coli baktériumot helyeztek el különböző lemezeken. Az MS2 megöli az E. Coli baktériumokat, a kutatók így tudták megállapítani, hogy a vírus milyen mennyiségben és milyen messzire terjedt. A lemezeket különböző magasságban helyezték el, hogy azt is megállapíthassák, milyen magasra jutottak el a kórokozók a teszt során.

Az eredmény
A nagynyomású kézszárítók 60-szor több kórokozót juttattak a levegőbe, mint a hagyományos kézszárítók, illetve 1300-szor többet, mint a papír kéztörlők. A kórokozók 70%-át egy átlagos gyermek arcának a magasságába szórták szét a nagynyomású kézszárítók.

Ami még megdöbbentőbb volt, az a vírus terjedésének a távolsága. A kórokozókat a nagynyomású kézszárító 500-szor messzebb juttatta, mint a hagyományos készülék és a levegőben 15 percig fertőzőképesek maradtak.

De van egyáltalán még vírus a kezünkön, mielőtt kezet szárítanánk? Vegye figyelembe a következőt: a tudósok azt mondják, egy helyes kézmosás körülbelül annyi időt vesz igénybe, mintha kétszer elénekelnénk lassan a Boldog szülinapot dalt (25 – 30 másodperc). Ezt nyilván kevesen teszik meg.

A megoldás
Szerencsére van megoldás. Az AeraMax Professional légtisztítók nemcsak megszűntetik a mosdókban található kellemetlen szagokat, de eltávolítják a kórokozókat és vírusokat is. Tehát attól függetlenül, hogy a mosdóban a tetszetős nagynyomású kézszárítókat, a hagyományos meleglevegős kézszárítókat, vagy a jó öreg papírtörlőket használjuk, az AeraMax Professional eltávolítja a levegőben lévő szennyeződések 99,9%-át, beleértve a vírusokat is.