Harvard kutatás a beltéri levegőminőséggel és a munkahelyi hatékonysággal kapcsolatban

AeraMax Professional delves into the Harvard University Research on Indoor Air Quality

A jó beltéri levegőminőség hatékonyabbá teheti az embereket? A Harvard Egyetemen végzett Egészséges Épületek Program kutatás szerint igen.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a dolgozók koncentrációja, illetve kognitív képességei hogyan változnak különböző, mesterségesen szabályozott légminőségű környezetben. Az egyik esetben a kutatók csökkentették a széndioxid szintet, fokozták a szellőztetést és eltávolították az irodák levegőjében tipikusan megtalálható vegyszereket. A legnagyobb szellőztetési fokozat során 8%-os hatékonysági javulást tapasztaltak azokhoz képest, akik nem élvezhették a jó beltéri levegő előnyeit. Ez számszerűsítve munkavállalónként 6500 Dollár hatékonyság növekedést jelent.

Egy másik esetben a résztvevők elvégeztek egy kognitív tesztet. A csapat egyik fele normál irodai körülmények között töltötte ki, a másik fele pedig “zöld” körülmények között, ahol az illékony szerves vegyületeket eltávolították a levegőből. A “zöld” környezetben 60%-kal jobb eredmények születtek, a szellőztetés fokozása esetén már 100%-kal jobb teszteredményeket értek el.

Az Irodaházak Fokozott Szellőztetésének Gazdasági, Környezeti és Egészségügyi Hatásai című tanulmány hét különböző városban végzett kutatáson alapul és kimutatta, hogy a beltéri levegőminőség kulcsfontosságú a hatékonyság fokozásában.

A kutatók úgy vélik, az üzemeltetési vezetőknek fontos megismerniük a jobb beltéri levegőminőségben rejlő lehetőségeket. “Van egy kis szakadék a közegészségügy és az ingatlanpiac döntéshozói között.” – mondja Piers MacNaughton a Harvard Egészséges Épületek Programjának kutatója. “Nem hiszem, hogy a közegészségügy elég lépést tett ahhoz, hogy az ingatlanpiac döntéshozóit kellően tájékoztassa, akik változásokat indíthatnak el ilyen tekintetben. Úgy látom, az ingatlanszakma nem tudja, hogy milyen különbségeket érhetnek el egy-egy tényező megváltoztatásával.”

A tanulmány tehát világosan bemutatja, hogy előrelépést lehet elérni a beltéri levegőminőség javításával. Ennek egyik módja, hogy AeraMax Professional légtisztítókat használunk azokon a helyeken, ahol arra leginkább szükség van, amelyek eltávolítják a levegőből a káros illékony szerves vegyületeket, illetve a szennyeződések 99,9%-át.