Mi az a HEPA szűrő?

Az üzemeltetési vezetőknek a HEPA egy ismert kifejezés, de a világ többi részének csak egy szakzsargon. A nagy felhajtás a magas hatékonyságú részecske szűrés (high-efficiency particulate arrestance: HEPA) körül valós, de pontosan hogyan működnek ezek a szűrők? Következzenek tehát a légszűréssel kapcsolatos tények az üzemeltetési vezetők, illetve a beltéri levegőminőség iránt érdeklődők számára.

A HEPA meghatározása

A magas hatékonyságú részecske szűrés egy bonyolult fogalomnak tűnik, de valójában azok a szűrők kapják a HEPA minősítést, amelyek három különböző módszer kombinációjával gyűjtik és távolítják el a port és egyéb szennyeződéseket a levegőből. Az amerikai Energia Hivatal által létrehozott szabvány alapján a HEPA szűrőknek a 0,3 mikronos részecskék 99,97%-át el kell távolítaniuk a levegőből, amely szemléletesebben azt jelenti, hogy 10.000 részecskéből csak 3 haladhat tovább.

A HEPA kifejezés

A létesítményvezetőknek különösen szükséges figyelniük a légtisztító termékek felirataira, hiszen néhány terméken a HEPA-type filter (HEPA szerű szűrő) szöveg található, amely nem felel meg az amerikai szabványnak. Ellenben azok a termékek, amelyeken a PlasmaTrue™ és a True HEPA szűrő felirat szerepel – ilyen az AeraMax® Professional is – igazoltan megfelelnek a szabványnak.

Egyik másik bevett kifejezés az “Euro HEPA”, amellyel többször találkozhatunk, de ne hagyja magát megtéveszteni. Az amerikai szabványhoz viszonyítva az európai definíció a HEPA szűrőre megengedőbb, azt írja elő, hogy a 0,3 mikron méretű részecskék 85%-át kell eltávolítania.

Hogyan működik egy HEPA szűrő?

Korábban a HEPA szűrős légtisztítókat laboratóriumokban, vagy egészségügyi intézményekben használták, de mivel a folyamatos kutatások azt mutatják, hogy a rossz beltéri levegőminőség egészségügyi kockázatot jelent, ezek a készülékek teret nyerhetnek a közösségi helyeken is.

A HEPA szűrők nem úgy fejtik ki a hatásukat, mint amilyen módon a halak fennakadnak a horgászhálón, ahogyan talán Ön is gondolná. Ehelyett három különböző módon használják ki a levegő áramlását:

  • Elzáródás: A HEPA szűrőn áthaladó légáramlatban lévő nagyobb részecskék közvetlenül a szűrő rostjaiba jutnak és ott megrekednek a becsapódás után. Ezek a részecskék elég nagyok ahhoz, hogy a légáramlás ezután nem mozdítja el azokat a rostokról.
  • Feltartóztatás: A közepes méretű részecskék rostról rostra haladnak a légáramlattal együtt, azonban a tehetetlenségükből adódóan enyhén irányt változtatnak. Ekkor a szűrő rostjai feltartóztatják ezeket a részecskéket.
  • Diffúzió: A kisebb részecskék egymásnak ütköznek, ettől még kiszámíthatatlanabb a mozgásuk, nagyon kicsi az esélye annak, hogy úgy haladjanak el a rostok mellet, hogy nem ütköznek nekik. Ez tehát azt jelenti, hogy nem feltétlenül a legkisebb részecskéket a legnehezebb szűrni.

Egy (True) HEPA szűrőben ennek a három módszernek a hatása ötvöződik, így eltávolítja a szennyeződések 99,97%-át, beleértve a port, allergéneket és a kórokozókat. A létesítmények vezetői könnyebben ki tudják választani a megfelelő légtisztító berendezést és meg tudják szűntetni a levegőminőséggel kapcsolatos problémákat, ha ismerik a HEPA szűrés lényegét.