ÍGY TEGYEN A VÍRUSMENTES HELYISÉGEK KIALAKÍTÁSÁÉRT

A légtisztítás hazai szakértője – Pataki Gábor -, a Fellowes Hungary Kft. üzletfejlesztési vezetője válaszol az utóbbi időben sűrűn felmerülő kérdésekre azzal kapcsolatban, hogyan tudunk biztonságosabb környezetet kialakítani a közösségi helyiségekben, ahol így nyugodtabban tartózkodhatnak a kollégák.

Pataki Gábor légtisztítás szakértő (Fellowes Hungary Kft.)
Miért fontos tisztítani a levegőt?

Az egészségügyi világválság még inkább felértékelte a kórokozóktól mentes, tiszta levegő jelentőségét. A nemzetközi egészségügyi szakértők és virológusok egyetértenek abban, hogy a beltéri levegőbe került fertőző aeroszol cseppek jelentős kockázati tényezőt jelentenek, ezért ezeknek a hatékony eltávolítása kritikus fontosságúvá vált. Egyre több tanulmány erősíti meg, hogy alapvetően két útja van a terjedésnek. Megfertőződhetünk közvetlen érintkezés során, illetve aeroszol cseppekkel. Így nem elegendő, ha fertőtlenítjük a kezünket, illetve a felületeket, a teljes védelem érdekében a levegőt is tisztítanunk szükséges.

A megfelelő légtisztító berendezés képes csökkenteni a levegőben található vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók számát. Eltávolítja az allergéneket (pollenek, parlagfű, poratka) így a légúti allergiás panaszok (asztma, szénanátha) jelentősen mérséklődhetnek, vagy megszűnhetnek. A magas szállópor koncentráció szintén jelentős egészségügyi veszélyt jelent, a leginkább veszélyesnek tartott PM2.5 részecskék száma igazoltan csökkenthető a megfelelő technológia alkalmazásával. Ráadásul a kellemetlen szagok, és a levegőbe került különféle illékony szerves vegyületek is megköthetők, ha körültekintően választottuk ki légtisztító berendezésünket.

Fertőző cseppek
Mire érdemes figyelni a kiválasztásnál?

Amikor a kórokozók számának a csökkentését és általánosságában a levegő tisztítását tűzzük ki célul, akkor az a legfontosabb, hogy minél gyorsabban eltávolítsuk a levegőből a fertőző részecskéket. Képzelje csak el, ahogy egy beteg belép a helyiségbe, köhög, vagy tüsszent egyet, mely során fertőző cseppek milliói kerülnek a levegőbe. Ezek akár 4 m-es távolságot is megtehetnek, illetve akár 3 órán keresztül is a levegőben maradhatnak. Úgy tudjuk a levegőben található szennyeződéseket a leghatékonyabban eltávolítani, ha olyan technológiát választunk, amely a lehető leggyorsabb légcserére és hatékony szűrésre képes, így pillanatok alatt kifejti hatását. Azt szoktam javasolni, hogy normál körülmények között óránként 2,5 légcserére törekedjünk, de a jelenlegi járványos időszakban célszerű inkább óránként 4-5 alkalommal megforgatni a teljes helyiség levegőjét.

Különböző technológiák érhetők el a piacon? Ezek közül mit javasol?

Olyan technológiát érdemes választani, amely nem lassítja a levegő áramlását különböző beépített extrákkal. Például az UV alkalmazása elsőre bizalomgerjesztően hangozhat, de csak akkor képes hatékonyan kifejteni a hatását, ha lassan áramlik mellette a levegő. Azonban épp az ellenkezője a célunk, gyors megoldásra van szükségünk. Léteznek különböző ionizáló, vagy plazma megoldások is, de ezek általában szintén lassú légcserére képesek. Az olcsó háztartási készülékekkel ugyanez a probléma, a közösségi területeken profi megoldást célszerű alkalmazni. A legjobbnak az olyan, kifejezetten közületeknek fejlesztett légtisztító készülékek használatát tartom, amelyek elsősorban HEPA szűrő segítségével fejtik ki hatásukat, illetve ezt kiegészíti egy szénszűrő. A HEPA felelős a kórokozók, allergének, szállópor eltávolításáért, míg a szénszűrő megköti a kellemetlen szagokat, illetve az illékony vegyületeket. Az általunk forgalmazott AeraMax Professional légtisztító berendezések kifejezetten közületek számára, közösségi területekre lettek kifejlesztve, True HEPA szűrőjük képes eltávolítani a levegőben található részecskék 99,97%-át, ezt egészíti ki egy szénszűrő, illetve egy ki- bekapcsolható ionizáló funkció.

Sokat hallani az ózonozásról is. Ön erről mit gondol?

Az alapvető fenntartásom az ózonozással kapcsolatban, hogy nem nyújt folyamatos védelmet. Ugyan elsőre csábítóan hangozhat ez a technológia a relatív elérhető árfekvése kapcsán, azonban egészségkárosító hatása miatt bent tartózkodás mellett egyáltalán nem használható, míg az AeraMax Professional FOLYAMATOS védelmet ad. Két ózonozás között bármi a levegőbe kerülhet, amit aztán a helyiségben tartózkodók belélegezhetnek. Vannak olyan intézmények, ahol naponta többször is ózonoznak, így viszont egy időre be kell zárniuk, ez alatt komoly bevételkieséssel kénytelenek kalkulálni. A levegő ózontartalmának mérése általában nem megoldott, így abban sem lehetünk biztosak, hogy mennyire sikerült kiszellőztetni egy-egy használat után.

Mennyire hatékonyak az AeraMax Professional berendezések?

Az AeraMax Professional készülékek hatékonyan veszik fel a harcot bármilyen méretű részecskével szemben. A készülékekben alkalmazott True HEPA szűrő igazoltan eltávolítja a levegőben található 0,3 mikron méretű részecskék 99,97%-át. Az IBR Laboratories adatai alapján több mint 97,8%-át képes eltávolítani a 0,1-0,15 mikron méretű szennyeződéseknek. Az AeraMax igazoltan hatékonyan távolítja el az influenza (H1N1) vírust, illetve több egyéb – a levegőben gyakran előforduló – kórokozót (98-99% hatékonyság). Az AeraMax Professional légtisztító berendezések hatékonyságát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is tanúsította, használatukat ajánlja.

Meggyőződhetünk magunk is a készülék hatékonyságáról?

Elérhetők választékunkban olyan készülékek is, amelyek az úgynevezett PureView technológiának köszönhetően képesek kijelezni számszerűen, szövegesen, illetve színkóddal is, hogy milyen minőségű levegőt szívnak be, és fújnak ki. Így LÁTNI, illetve LÁTTATNI tudjuk a készülékek hatékonyságát.

Falraszerelhető, vagy hordozható készüléket javasol?

Szakmailag egyértelműen a falraszerelhetőt ajánlom. Az elhelyezésből adódóan hatékonyabb légcserére képes, így nagyobb eséllyel távolítja el a szennyeződéseket a helyiség minden egyes zugából. Ráadásul praktikus is, hiszen nincs útban. Ezeket a készülékeket fel kell csavarozni a falra, illetve közvetlenül be kell kötni az elektromos hálózatba. Azonban kínálunk hordozható berendezéseket is arra az esetre, ha valahol a flexibilitás fontosabb szempont.

Milyen intézményekben használják ezeket a berendezéseket?

Az AeraMax Professional berendezéseket többek között elégedetten használják számos egészségügyi intézményben, idősotthonban, óvodában, illetve irodában is.

Az üzemeltetésükről mit érdemes tudni?

Készülékeink teljesen automaták, normál és csendes üzemmód is választható. A berendezések arra is figyelmeztetnek, ha eljött a szűrőcsere ideje. A szénszűrőket általában félévente, a HEPA szűrőket pedig nagyjából évente szükséges cserélni. Az AeraMax Professional készülékek már 5 év garanciával is elérhetők.

Hol tudok további tájékoztatást kapni?

További információért, illetve személyre szabott ajánlatért látogasson el weboldalunk kapcsolat menüpontjába, ezen keresztül elér bennünket.